Régóta gyűröm a számítógép ipart, már a Commodore ősidők óra, (amikor még kazettáról játszottunk Elitet, és a floppy is 5¼es volt. Aztán jött a DOS és a Windows.)
Sokan el sem hiszik, hogy az ablakon kívül kezdődik a világ.
Munka kapcsán kerültem közel a Unix (nem linux)-hoz, s tanulás, gyakorlás céljából tettem fel otthon a bagjos linuxot. Kellemes, volt, de… még csak 1.0 volt, és számomra is kissé idegen.
Aztán lecseréltem, kipróbáltam több disztribúciót (FreeBSD, Ubuntu, BlackPanter, Debian, RedHat), majd az Suse következett. a 9.3-as stabil verzió majd három évig “hibamentesen” működött, míg alaplap elhalálozási esemény mellékhatása meg nem pecsételte sorsát.
A cégnél kisérleti jelleggel a 64 bites processort kihasználva telepítettünk OpenSuse 11 rendszert.

Röviden: Szép és gyors.
Amikor Vistát elősször láttam azt mondtam szép.
Most azt mondom, sejtem mitől (miről) szép.

Csak le kell tölteni a gépnek megfelelő fájl, kiírni CD / DVD korongra, és bootolni a telepítéshez. Telepítési útmutató szintén letölthető (beleolvasás nélkül lehet, hogy háromszor fogjuk telepíteni, de annak idején a Win95 setup.exe is vagy ötször futott le, mire lett egy olyan, ami nekünk is jó volt.
Minden benne van ami kell (teljesség igénye nélkül): Internet, csevegő, e-mail, tűzfal, tartalomszűrő, OpenOffice, játékok, fájlkezelők, fájlszerkesztők, pdf olvasó, képszerkesztő (GIMP), multimédia.
Fejleszteni lehet C++, FreePascal & Lazarus, Basic, Perl, shellscript, vagy akár php nyelven is (bár a php nem kimondottan parancssori script nyelv).
Szolgáltatásait tekintve a Web (Apache), Adatbáziskezelő (SQL és InterBase kompatibilis pl MySQL), Proxy, FTP, Email szerver mellett akár Groupware (Exchange) szerver is lehet, akár ugyanaz a gép.

Ezeken kívül kiadványszerkesztő, tervező, CNC, kémiai, elektronikai, PLC program is megtalálható.
Még számlázó programot is lehet találni.

 

Ha ez nem lenne elég, és valaki ragaszkodik az EXE programhoz, akkor annak egy kis Wine segít.

A bejegyzés trackback címe:

https://tctc.blog.hu/api/trackback/id/tr551337048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása